Custom Search

Tuesday, February 10, 2009

Ape silap sultan Perak....

Bkn nak kate ape..... Ni ttg kat Perak je..
x kate kat lain ye....

mule-mule... kite kene fikir..... sultan tu ape.... manusie biase je kan....
bukan tuhan pun.... jgn nak memandai-mandai kate sultan tu cam firaun....
jauh dari islam dah tu....haa, ngucap balik....
nabi pun org x sembah... haram.... :)
1 lagi.... pemimpin agame islam tp sbb pe isteri x pakai tudung...
islam die amek mazhab mane ye.....
stakat ni x jumpe lg pempuan bleh dedah rambut..
kecuali nenek tue yg dah krepot.. xde nafsu dah tgk pun...
1 agi, tp yang x pasti... tgk balik hukum die... hamba abdi ngan tuan die kot...
mungkin kite dianggap hamba abdi lg....

ye la... pemimpin kene adil.... x la buat ikut suke hati... zalim namenye tu...
sejarah dah tunjuk kisah hang tuah yang terlalu taat kat sultan Melake dulu...
Bunuh sdare sendiri.... rakyat mase tu ikut je sultan suruh bunuh Tuah....
Tp, skarang mane keturunan sultan tu pun x tahu kan....
tu la bukti sultan tu manusie....

Tp, sultan ni pemerintah negara, lambang kedaulatan melayu..
Pemilik tanah melayu.....
org yang patut menjage keamanan tanah melayu...

Ape yg berlaku kat Perak ni nampak sgt silap sikit je...
tp, ramai yg x senang duduk.....
mendenye senang je... buat je pilihan raye balik....
xde r rakyat buat rusuhan sbb x puas ati g2 kan....
ntah la... ni pendapat je....
bkn nak hasut ye... hehe...

yang umno ni 1 hal gak.... dulu kat tganu bkn main lagi sampai natang2 ye...
ni munafik ke ape r ni.... ish3... ni org kate virus ni....

tgk pejuangan umno dulu ngan skang r...
beze jgk...
dulu mati2 nak bahase melayu sbg bahase rasmi...
skang senang2 je die ubah sains ngan math dlm bahase inggeris...
betul x eje tu.. ke bahsa English.... hehe... dah 'lupe' dah....
kat skolah cikgu gune BI ... :)

okep... komen la pandangan ni...
kalau silap bgtau la... kite pun x tahu undang2 sgt....
hehe.... saje2 nak menulis....

assalamualaikum

13 comments:

Otai Kg Dusun said...

Apa lu tulis? Cuba la selit facts ataupun kontroversi drpd sumber yg dipercayai. Everybody can write but not everybody can write good stuffs. As simple as that. Show ppl that u're 1 of the well established university students.... Mcm blog bdk2 je....

Danial Izzat said...

tak wajar buat p/raya balik. Tiga ADUN Pakatan Rakyat tu cuma keluar dpd parti dorang.

and skang dorang parti Bebas. cuma dorang menyokong kerajaan BN.

Org Pakatan Rakyat ni pelik. masa ADUN Bota tu masuk UMNO, nape tak sowh buat p/raya balik?

apalah nasib..

HeatCkeers said...

aku tahu.... mmg r bilangan krusi adun bn kire lg byk... tp ni dari segi kuputusan ntuk keamanan...
bukan yg lain ye.....
byangkan r.... tukar mb tu...
bleh huru hare negeri...
kan ramai yg rugi time die bwat g2...
betul x... hehe

HeatCkeers said...

otai kg dusun ...
ni cam zul je ni....
haha.... im just write for fun....
not taking blog as a serious thing yet...
hehe...

Anonymous said...

U ni pakar sgt ke dlm undng2..U x tau,sultan di setiap negeri ada hak untk hnya menukar MB,tanpa membubarkn DUN.Untuk pengetahuan awak,Sultan Azlan Shah 2 dia bekas ketua hakim tau.So,dia lebih arif dlm hal2 mcm ni.U x de hak untuk mempertikaikn keputusan sultan Perak..Tentang isteri dia,itu antara dia dengan Allah SWT.U x pyh la,nk kutuk2 mcm tu..I'm sure that U are not perfect.Infact,everybody does including me.So,think deeply before U want to talk in politics..

Anonymous said...

amek ko kena hentam

HeatCkeers said...

i tau la sultan tu bekas ketua hakim.. sbb tu kate die tahu undangg2 bkn x tahu.. ni nak pertikai care perlantikan die ni.. bkn nak hina tp kesian kat org lain r.. tp ni cakap pasal kemanusiaan. kalau die suh zina ko zina ke... pk la jgk.... huh... politik tu politik jgk tp jgn r lupe sultan bleh suruh keluarge ko dihalau dari negeri die sesuke hati die je... nak bagi nasihat je.. kite cakap2 ni kene blandaskan agame jgk la... bkn nak kate org tu ade pangkat kene jage.. pengemis main pijak2 je.. huh.. materialistik plok g2 ye...... haha :)....

Anonymous said...

1 agi.. aku cam benci bile org kate tu antare die ngan ALLAH kite jgn campur.....

tau x kite bleh dpt dose bwat camtu... Manusia dijadikan untk mengingatkan manusia lain... bkn ntuk hidup sorang2 mati reput camtu je... kite ade adab bjiran, adab tetamu, adab ngan manusia lain... kalau main biar gtu je.. xde org tegur.. best sgt la org2 islam g teguk air bulan2 pose...

sori.. bkn marah.. nasihat.... haha..

Engin_boy said...

whoa..pncacai2 umno pun msuk blog ni ek....lg2 danial izzat tu...
sokong umno mmbabi buta!muahahaah!

kp anonymous tu,sape ckp sultan ada hak utk tukar MB?klu buta plembagaan,jgn gatal tgn nk tulis komen..
nanti akn myerlahkn kejahilan ko...
3 je cra MB Nizar bleh ilang jwtn:
a)Dia sndiri ltak jwtn
b)undi xpcaya dlm sidang DUN
c)DUN perak bubar

so,aku nk tnya kt pncacai2 skalian,ada x 3 pkara yg kt atas ni blaku??xde kn....
so,ape mknanya?that means NIzar masih MB yg sah...n Zambry tu MB HARAM!!faham???!
bnda simple cmni pn xphm..

1 lg,jgn kluarkn knyataan bodoh nie-Tentang isteri dia,itu antara dia dengan Allah SWT.U x pyh la,nk kutuk2 mcm tu...
sgt jahil knyataan tue...dh org buat mksiat,pmimpin plak tu,xkn la kita nk syp je...nk g tgur dpn2 xleh,so ape slhny luahkn rsa tak suka dlm blog..mnunjukkn kita xsuka pmimpin mcm tu...biar puak2 pncacai mcm ko ni sdar skit...

so nsihat aku,study skit psl amar ma'ruf nahi munkar tu...

kpd azim,truskn mnulis ape yg drasakn btul...truskn pjuangan...kbnaran msti dtegakkn...
pedulikan komen2 pncacai yg x mmbina lasom tu....peace...=)

Anonymous said...

Hmmmm...
Aku pn dh pelik dh..BN yg kata Sultan ada hak utk lucutkn jawatan MB.PR kata sultan x de hak utk lucutkn jawatan MB..Mana satu yg betulnye??Kesimpulannya,dua2 penipu..Semua ni penipuan belaka..Bn ada agenda N PR pun ada agenda t'sendiri..Cuma yg kontrovesinya Kesultanan Melayu pn t'libat dlm Politik..Ini x patut r..Politik Malaysia mmg kotor..Apa la korang ni,Melayu sama Melayu pn nk gaduh..Bodoh apa ??Nanti jd mcm Afghanistan bru tau..B'pecah2 mcm ni ingat bgs ke??Besatulah Wahai Kaum ku !!! Hidup Melayu...!!

Engin_boy said...

salam...
maafla klu ksar skit,tp aku mmg sedih tgk org mcm anonymous kt ats ni-bfahamn asobiyyah...
x abis2 dgn bgsa ko tu-Melayu..
nnti kt akhirat bukan bgsa yg mmbezakn sseorang tp agama...

sape yg brpegang pd tali Allah ykni Islam,mka insyaAllah slmt la mreka d dunia dan akhirat...
tp even sseorg tu melayu tp murtad,nraka la jwpnnya...

nature politik itu tdak kotor,sdgkan Nabi Muhammad S.A.W sndiri bpolitik...
same goes to plitik mlysia...tp yg mgotorknnya adlh org2 yg tlibat dlm plitik smata2 utk mndptkn kemewahan,pangkat dan kuasa...

PAS mnentang UMNO bkanlah dgn mtlamat utk mmecahbelahkn kaum melayu dan umat Islam d Mlysia...
Tp smata2 utk myedarkn UmNO spaya kmbali smula kpd ajaran Al-Quran dan As-sunnah yg dtinggalkn oleh Rasulullah S.A.W...adakh itu bodoh???
Tok Guru Nik Aziz sndiri pnah m'btau bhwa PAS akn dbubarkn jika UMNO kmbali kpd Al-Quran dan As-Sunnah spenuhnya...

Fahamilah shbatku anonymous kt ats ni...
tggalknlh fhaman asobiyyah itu yg tdak laen hnyalah mmbawa kita kpd khancuran...
Kita tgk btapa bjayanya pihak2 kafir myerapkn fhaman ini dlm klangan umat Islam...
Buktinya sdah trang lg bsuluh-Rmai umat Islam tmasuk d mlaysia tdak mmpedulikan nsib saudra2 kita d palestin...krana ape??krn mreka adlah Arab sdgkan kita Melayu!!
Lupakh kita bhwa kita adlh saudara seagama dan itulah yg wajib diutamakn...

Buangknlah sgala sikap tksub thdap bgsa dan prkauman shingga agama dpinggirkn...



Firman allah S.W.T:
Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).(al-Hujurat[49.13])


"Not That I Luv Melayu Less,But That I Luv Islam More"

Engin_boy said...

N psl isu perak tu,mls la aku nk ulas pnjang...
klakar gk,sng2 je ko buat knklusi dua2 tu pnipu...heehe!ko bca nie....

Mengikut Artikel 16 (6) Undang-undang Tubuh Negeri Perak, – Sistem Raja Berperlembagan , Sultan hanya ada kuasa untuk melucutkan
Jawatan ahli Majlis Mesyuarat Negeri ( exco) Tidak Menteri Besar.

Menteri Besar boleh di lucutkan jawatan melalui pembubaran Dewan Undangan Negeri, undi tidak percaya kepada Menteri Besar dalam sidang Dewan Undangan atau Menteri Besar sendiri meletakkan jawatan.

ha..aku dh bagi ape yg ttulis kt plembagaan tu...
so,sape tipu sbnrnya??hah..lu fikirlh sndiri....(^_^)

HeatCkeers said...

betul3... hehe